Luontoretket

Tutkimuspuiston metsät

Kiinnostaisiko Sinua tutustua kymmeniin, erikoisiin puulajeihin tai nähdä Suomen pisin puu? Vain runsaan kilometrin päässä Hotellista Laukansaaressa sijaitsevat Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusmetsät, joissa voit myös samoilla aarnialueen vanhassa luonnontilaisessa metsässä sekä ihailla mahtavia lehtikuusia. Tutkimuspuistossa on lukuisia, merkittyjä reittejä, joista riittää valinnanvaraa. Valtaosa reiteistä on helppokulkuisia, myös autolla tai polkupyörällä saavutettavissa, mutta luonnonrauhaa etsivälle löytyy myös metsän siimekseen sukeltavia polkuja. Retkillämme pääset nauttimaan tee- ja kahvihetkestä Karjalan kallion jylhällä laella nuotion äärellä.

Takaharjun kulttuurimaisema

Koe opastetuilla retkillämme harjuluonto alkuperäisimmillään maisemissa, jotka innoittivat jo kansallisrunoilijaamme J.L. Runebergia ylistämään seudun luonnonkauneutta. Näissä maisemissa voit nähdä nuolihaukan, kuulla kuikan huudon ja ihastua erikoisiin harjukasveihin, kuten idänkeulankärkeen ja tunturikurjenherneeseen. Takaharjun mäntykankaiden terveyttä edistävä vaikutus tunnettiin jo viime vuosisadan alkupuolella ja yhä edelleen näissä maisemissa voi aistia luonnon parantavan voiman. Näissä kansallismaisemissa risteilevistä polustoista erityisesti Valkialammen kierros on kokemisen arvoinen.

Historiallinen Mustaniemi

Mikäli olet kiinnostunut sotahistoriasta, suuntaa retkillemme Mustaniemeen. Punkaharju oli Ruotsin ja Venäjän rajaseutua vuosisatojen ajan. Suomen itsenäistyttyä alettiin suunnitella alueen linnoittamista. Toisen maailmansodan aikana rakennettiin Salpalinjaa, jonka entistettyjä rakennelmia korsuineen ja juoksuhautoineen löytyy Mustaniemestä ja viereisestä Kuikonniemestä. Mustaniemestä on löydetty myös esihistoriallisia asuinpaikkoja ja vielä kaukaisemmista ajoista kertovat jääkauden muovaamat maastonmuodot ja muinaisrannat. Alueen nähtävyydet koluttuasi voit vilvoittautua Mustaniemen uimarannan kirkkaassa rantavedessä.