Topeliuksen polku

Zachris Topeliuksen mukaan on nimetty harjun lumoavia rantoja kiertelevä Topeliuksenpolku.

Punkaharjun kansallismaisema on lumonnut taidemaalareita ja kirjailijoita 1800-luvulta alkaen. Satusetä, sanomalehtimies ja historian professori Zachris Topelius rakasti Punkaharjua. Hän kävi harjulla useita kertoja 1850-1890-luvuilla, kirjoitti Punkaharjusta paljon ja kuvasi sitä kauniimmilla kielikuvilla kuin kukaan muu: ”Luonnon vihreä ajatusviiva, elämän ja kuoleman tie, siipensä levittänyt vesilintu, luonnon kaunein huvipuisto, tummanvihreä kultasulkainen lohikäärme”.

Topeliuksen polulla (2 km) pääset nauttimaan harjulta ympäröivälle Saimaalle ikihonkien lomasta avautuvista järvinäkymistä kaikkina vuodenaikoina. Reitti alkaa Suomen vanhimmasta hotellista, Hotelli Punkaharjusta ja päättyy Kruunupuistoon, jossa jugendtyyliset rakennukset rakennettiin aikanaan parantolaksi harjun raikkaan ilman keskelle.

Helppokulkuinen polku kiemurtelee rantamaisemassa ympäröivän mäntymetsän levittäessä tuoksuaan. Osa reitin varren kilpikaarnaisista männyistä on ollut paikoillaan jo taiteilijoiden käyskennellessä harjulla. Reitin taukopaikkojen opastaulut tutustuttavat sinut alueen kulttuurihistoriaan.  Tälle valaistulle reitille kannattaa lähteä myös hämärän aikaan. Silloin näet myös reitin varrella sijaitsevat valotaidepisteet, jotka korostavat harjun luontoa. Talvella Topeliuksen polulle kannattaa suunnata esimerkiksi lumikengin. Usein se patikoitavissa ihan jalkaisinkin, sillä reitti pysyy hyvin tamppautuneena. Reitillä ei kuitenkaan ole aurausta tai hiekoitusta.

Lisää ulkoilureittejä

Aivan hotellin läheisyydestä lähtee useita patikka-, pyöräily-, retkiluistelu- ja hiihtoreittejä. Voit tutustua niihin alla täällä.

Vuokravälineet

Hotellin välinevuokraamosta myyntipalvelun yhteydestä saat kävelysauvat, lumikengät ja pyörät käyttöösi. Lisää vuokravälineitä (mm. retkiluistimet jne.) voit vuokrata yhteistyökumppaniltamme Harjun Portista.