Suomen Kotiseutuliitto on myöntänyt Vuoden kotiseututeko -palkinnon Saimi Hoyerille, Thomas Hoyerille ja Janne Leinoselle Punkaharjun entisen Valtionhotellin kunnostamisesta. Vuoden kotiseututeko julkistettiin Kajaanin Valtakunnallisten kotiseutupäivien avajaisissa perjantaina 5. elokuuta.
Vuoden kotiseututeko -palkinto myönnettiin Saimi ja Thomas Hoyerille sekä Janne Leinoselle uskosta kotiseutunsa menestykseen ja vetovoimaan: he ostivat Punkaharjun Valtionhotellin ja aloittivat sen toiminnan uudelleen Hotelli Punkaharjuna.
Hoyerit ja Leinonen ovat osoittaneet suurta uskoa kotiseutunsa menestykseen ja vetovoimaan antamalla uuden elämän Suomen kansallismaisemassa sijaitsevalle, kansallisesti tärkeälle kulttuuriperintökohteelle.
Punkaharju on Suomen vanhimpia matkailualueita, ja Hotelli Punkaharju eli entinen Valtionhotelli on Suomen vanhin edelleen samalla paikalla toimiva majoitusliike. Punkaharjun Valtionhotellin tarina alkoi vuonna 1845 metsänvartijan talosta. Sveitsiläistyylinen hotellirakennus valmistui neljä vuotta myöhemmin keisari Aleksanteri II:n luvalla.
Sydämen juttu
Saimi Hoyer liikuttui saadessaan tiedon palkinnosta.
− Tämä merkitsee enemmän kuin mikään, mikä on ennen tullut. On olo, että tehdään jotain tärkeää.
– Punkaharju on kansallismaisemana vaalittava ja tärkeä, mutta minulle Punkaharju on aivan erityisen rakas paikka ja ylpeyden aihe.
Saimi Hoyerin (o.s. Nousiainen) suku on seudulta kotoisin, ja hän on viettänyt kaikki lapsuutensa kesät Punkaharjun Vaarankylän mökillä. Kansainvälisen uran jälkeen Hoyer asettui perheineen asumaan Punkaharjulle viisi vuotta sitten.
Edellisten yrittäjien ilmoitettua lopettavansa toiminnan, Valtionhotellia uhkasi rapistuminen. Kun Hoyerit ja Leinonen ilmoittivat ostaneensa punkaharjulaisille rakkaan rakennuksen ja jatkavansa sen toimintaa, punkaharjulaiset huokasivat helpotuksesta – hotellin toimintaa luotsaa jatkossa paikallinen yrittäjä, joka ymmärtää rakennuksen ja alueen arvon.
Punkaharjulaisten paikallisidentiteetti on vahvistumassa, uutta yritystoimintaa suunnitellaan ja palveluita puolustetaan aktiivisesti.
– Tämä vaikuttaa koko alueen elinvoimaisuuteen, se on ihan selvää. Tästä hyötyvät niin Punkaharjun ja Savonlinnan alueet kuin koko Saimaa. Täällä on nyt todellinen yhdessä tekemisen meininki, Saimi Hoyer kuvailee.
– Tämä on sydämen juttu! Haluamme säilyttää ja vaalia kulttuuriperintöä pitkällä tähtäimellä. Teemme tämän rakkaudesta Suomen luontoa ja Punkaharjua kohtaan.
– Punkaharjulla on niin paljon ammennettavaa. Tämän rakennuksen kulttuurihistoria ja ympäröivä luonto ovat valtava voimavara. Tällainen ympäristö on aivan ennennäkemätöntä erityisesti kansainvälisille matkailijoille ja kiinnostaa aivan varmasti myös suomalaisia.
Rakkaudesta kotiseutuun
Suomen Kotiseutuliitto haluaa edistää hyvin toteutettua kotiseututyötä. Vuoden kotiseututeko -palkinnon voi saada hanke, henkilö tai vaikka hyvä tapahtumakonsepti. Valintaan vaikuttavat erityisesti asukkaiden ja yhteisöjen omatoimisuus, aloitteellisuus sekä uudet toiminta-ajatukset ja hyvät ideat.
Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vuoden kotiseututeon vuodesta 2005 lähtien. Vuoden 2015 kotiseututeko oli Seinäjoen Törnävä-Seura ry:n ideoima Avainpatsas. Vuonna 2014 palkittiin Lahti-filmit talteen ja esille -hanke.